Thursday, June 23, 2011

.:Trouble is a friend:.


Trouble is a friend but trouble is a foe..

video


Sunday, June 19, 2011

.:Previous Life:.

Assalamualaikum dan Selamat Pagi!!! 
wah, mcm nak bg tazkirah jek.. hahha.... Hurm.. ni dia post i utk bulan ini.. berkaitan.... kehidupanku yg lepas. hahaha.. pelik? ade kehidupan yg berbeza ke?? ha.... dan inilah jawapannya....

5bulan yg lepas... humm.. lama woo... i bersenang lenang di rumah.. menjalankan rutin harian sebagai org gaji!! ahhahaa.. istilah ni seswai ngn i.. sbb... itulah kerjaan i tatkala itu... org gaji di rumah sendiri... hahhaa.. mane tak nye.. dr pagi smpai mlm, ade jek kerja.. biasala org pompuan.. kalau yg xde kerja tu.. mmg i tabikkk la.. best gile idopppp... 

Pagi jek, lepas settled solat dan menonton kuliah pagi bersama parent, mula la tugas i.. membuat sarapan.. tgk la menu.. kdg2 nasi goreng, bihun goreng ke.. nasi lemak ke.. ape2 je lah.. lepas tu kutip kain basuh dan sidai.. sambil mengemas rumah, menyapu dan membasuh pinggan.. hahaha... details tu.. 

Next menjelang thgri, operasi memasak lauk2 for lunch.. ha... yg ni mmg tugas i lah.. sambil2 mak monitor, i belajar la resepi lauk pauk mak.. menu tu mcm2 la... ikut permintaan jugak la.. kang masak yg parent i xsuka.. membazir pulak.. so far mmg habis la.. dan yg paling best pasal parent i... ialah.. mereka xpenah kutuk masakan i.. xpenah merungut xsedap... hahaa... bukan nak kate sedap sgt.. cuma kalau terlebih terkurang tu... diperbaiki dgn penuh kata2 hikmah.. contohnya..... bila pak i judged masakan i.. then he said, "u got 4stars for the performance.."  taste n serve style masuk skali la.. "but...... if garam dimasukkan sikit lg.. pak  bg 5bintang.." wieuw... sungguh terharu dengan kritikan yg soft tu... hahaha...

Sebelah petangnye... rutin utk menyediakan kue mue or cucur.. ha..sokmo i wat ialah cucur manis atau istilah kat umah i ni.. 'cucur pening'..... hahahaa... xpening mana pun kalau mkn.. tp manis.. mcm i.. hahhaa..perasan dah ni.. tp mmg nk bancuh tepung tu kena ada cara, kalau x.. cucur akan keras nnt.. tp resepi mak i ni... cucur tu masih lembut walaupun berjam lamanya... ha... rahsia2.. nk tau, mari belajar ngn mak i.. hihi.. so, adik i balik keje, ade la benda nk makan petg..

Malam jek.. sesi lipat kain dan menyediakan dinner.. yg ni senang jek.. lauk tghri dipanaskan.. jimatttt...hehe... sblm tido, i akan iron baju kerja adik i.. esok dia kerja!!.. kakak yg baek katekan... hahahaa...

5bulan wat mende ni.. mmg terrer la.. so, qualification dah ade utk jadi org gaji... hahahaa... Di celahan itu, akak i kat terengganu akan import i utk jadi baby sitter bila die memerlukan.. byk kali gak la i dok nek turun bus p terengganu tu.. umpama membesar di atas bus... hahaha.. kalau p sane, mau sebulan lebih.. especially bila abg ipar i xde masuk operasi..

Oh ye, my abg ipar tu chief inspektor bahagian risik.. mmg bz la ngn operasi.. dan akak i seorang nurse di HSNZ.. shift xtentu.. klau kerja mlm, i la jaga ank dia, wat susu mlm2.. buaikan tido..mandi, makn.. pendek kata sume i wat.. kakak i menyusukan ank die je.. anak buah i tu 2 org, sorg 5taun, sorg xsmpai setaun.. dan yg bestnye... mereka panggil i MAMA... oh, terasa seperti anak sendiri.. mmg i sayang dorang.. syg sgt.. 

Pagi2 i antar ank buah pegi pra sekolah, tghri amek.. sian kakak i keje.. letih.. ngn anak lg.. so ape yg dpt i bantu, i bantu.. Tp bila abg ipar i ada... lg best... MAKAN adalah sesuatu yg wajib dan xpernah i rasa lapar dok sane.. Mmg i stat gemok ni bermula di terengganu.. mcm2 makan abg ipar i servekan.. pendek kata i dibela dgn penuh cukup zat dan vitamin di sana.. ganjaran utk tugas i as baby sitter.. hehhee..

Dan mmg i suka sgt dok ngn kakak i kat terengganu tu.. layanan mmg tiptop!!! walaupun i sbnrnya bukan jenis yg suka dok umah org lama2.. even saudara sendiri.. tp ngn kakak terengganu i ni.. boleh hidup lah!! Sampaikan i rasa.. kalau i masih sebatang kara kat dunia ni nnt.. i nak duduk ngn kakak i tu.. dan kakak i penah kate, dia mau bela i smpai mati kalau i masih xkawen2.. huhuhu... xtau lah apa keistimewaan i ni.. 

Time blaja dulu, kakak i ajak wat praktikal kat terengganu.. sungguh2 dia ajak smpaikan abg ipar i yg carikan company utk i praktikel.. siap provide kereta utk i ulang alik.. minyak xpenah i boh.. duit makan dia bg.. padahal, praktikl tu same mcm keje.. bukan i boleh jaga ank die pun.. tp xtahulah.. die sayang sgt kat i..

Dan yg terbaru.. dia habiskan 1ribu utuk beli kelengkapan i utk masuk kerja.. cuba u all bayangkan.. sape la yg sanggup habiskan duit sbnyk tu.. paling byk pun 300 ke.. tp kakak i sanggup utk i.. terharu sgt.. dan sebak i dgn pengorbanan nya kat i.. katanya die kesian dgn i... i baek.. xmelawan.. bla bla bla.. hahhaa... ni angkat diri sendiri ni..hahaha... jgn pecya sgt la... hahahhaa..

Dan kini.. i xdpt dah jadi baby sitter lg... kerna i sudah ada kerja.. yg penting.. i akan cuba membalas segala jasa2 mereka kepada i.. xtahu lah kenapa i rasa nk luahkan perasaan ni pagi2.. terharu dan bersyukur punyai adik bradik yg menyayangi.. Ok lah, thanks u all sbb sudi baca post i ni.. Nant bila2 i update lg k..

Salams..